Skip to main content

Podkast: Francoska jedrska renesansa

V drugem podkastu na JedrskaSI smo se s predsednikom Društva jedrskih strokovnjakov dr. Tomažem Žagarjem pogovarjali o francoski odločitvi glede gradnje novih jedrskih reaktorjev ter o tem, kako in zakaj je Francija postala jedrska velesila in tako že v sedemdesetih in osemdesetih letih prejšnjega stoletja razogljičila svojo proizvodnjo električne energije.

03 Marec 2022

Gost tokratnega podkasta je bil dr. Tomaž Žagar, doktor jedrske energetike, profesor na Fakulteti za energetiko Univerze v Mariboru ter predsednik Društva jedrskih strokovnjakov Slovenije. Trenutno je zaposlen v družbi GEN energija, pred časom pa je vodil Agencijo za radioaktivne odpadke.

 

O avtorju podkastov

Podkast vodi Matej Drobnič. Z jedrsko energijo kot domačin živi že vse življenje, postala je tudi del njegovega poslovnega delovanja. Skozi podkaste se poglablja v srž jedrske zgodbe in vidike miroljubne uporabe te tehnologije. Kot podpornik jedrske energije znanje deli z vsemi, ki jih zanima, kako jedrska energija podpira blaginjo, ki jo živimo, kakšna so tveganja obvladovanja te tehnologije, kako varno upravljati jedrske elektrarne… Ne zanimajo pa ga le vidiki zaupanja v stroko in tehnologijo, ampak tudi sociološka raven problematike, denimo kako ta tehnologija vpliva na družbo? Kaj pomeni to, da smo jedrska država? Kakšne odgovore sploh imamo na voljo, ko se soočimo z izzivi prihodnosti? Pri svojem delu v zadnjih dvajsetih letih se je veliko ukvarjal z vprašanji družbene odgovornosti in sprejemljivosti jedrske energije. Med drugim sodeluje tudi z družbo GEN energija, bil je tudi koordinator lokalnega partnerstva v času umeščanja odlagališča NSRAO.